Головна / новини / змагання / ЧЄ U-23 Анталія: Історичне золото шпажисток, бронзовий подарунок Опанасенко і Ко
ЧЄ U-23 Анталія: Історичне золото шпажисток, бронзовий подарунок Опанасенко і Ко

Наша четвірка за середнім віком (16,75) була наймолодшою серед усіх 15-ти команд-учасниць, що змагалися в жіночій шпазі в Анталії!  

Емілі Конрад, Анна Максименко, Аліна Дмитрук і Поліна Кулешова стартували з 1/8, де перемогли команду Чехії. На рівних з українками суперниці протрималися лише першу серію боїв, яка завершилася на їхню користь з рахунком 14:15. Але невдовзі наші спортсменки показали, хто на доріжці господар – 45:30. У чвертьфіналі “синьо-жовті” одразу взялася за справу і після холодного душу на початку (10:1), представниці Литви оговтатися вже не змогли (45:28).

Далі був вкрай напружений півфінал проти першого номеру посіву збірної Італії. Рівна боротьба у першій серії боїв (15:14), відрив від суперниць у другій (28:23) і нервовий заключний бій, до якого українська команда підійшла з «+5». Новоспечена чемпіонка Європи серед молоді в особистому заліку Гайя Кафоріо зробила все, що могла, але Емілі Конрад вистояла, й обопільний укол за п’ять секунд до завершення часу зафіксував перемогу України (45:44).

У фіналі командної першості наша четвірка схрестила зброю з ще чинними на той момент чемпіонками континенту серед молоді представницями Франції. Перша половина бою минула у рівній боротьбі, команди не відпускали одна одну більш ніж на два-три уколи. Критичний момент, здавалося,  настав, коли Анн Еммануель Віллажуа у сьомому бою перевернула рахунок з 30:27 та 33:35. 

Проте Анна Максименко, яка вийшла на доріжку передостанньою з українок дуже швидко ліквідувала розрив і вивела нашу команду вперед (40:37).  Відчайдушні спроби бронзової медалістки особистої першості в Анталії Осіан Франсійон відігратися відбила Емілі Конрад (45:43), додавши таким чином до особистого золота молодіжної першості континенту минулого року командне зразка 2024! Для усіх інших співавторок перемоги це перша в кар’єрі медаль на ЧЄ U-23! 

Відзначимо, що досі за всю історію в жіночій шпазі на молодіжному Євро ми мали лише одну командну медаль – срібло Інни Бровко, Дар’ї Варфоломеєвої, Влади Харькової та Анни Деркач у Пловдиві-2019. 

***

У чоловічій шпазі наша команда, сіяна під номером 7, у складі Андрія Опанасенка, Нікіти Кошмана, Михайла Краснюка та Максима Перчука розпочала турнір з перемоги над Болгарією (45:37). В 1/4 українці зустрілися з другою сіяною Італією на чолі з переможцем особистої першості в Анталії Філіппо Армалео та бронзовим медалістом Енріко П’ятті Поступаючись на початку чвертьфіналу чотирма уколами (6:10), наші шпажисти зуміли не лише наздогнати суперників, але й розвинути успіх до “+9” перед заключним боєм. Нікіта Кошман поставив переможну крапку (45:36) і вивів команду в 1/2.

За іншим сценарієм розвивався півфінальний поєдинок українців проти збірної Франції. Заволодівши ініціативою від початку зустрічі, наші шпажисти змусили суперників себе наздоганяти. Вдалося це зробити лише в заключному бою чемпіону Європи серед молоді-2023 Кедріку Жан Жозефу. У підсумку поєдинок завершився з перевагою в один укол, на жаль, на користь французів (44:45).

У поєдинку за третє місце український квартет взяв гору над командою Швейцарії, кольори якої захищали двоє віцечемпіонів Європейських ігор у Кракові-2023 Тео Брошар та Адрієн Фавр. Вже на старті зустрічі українці зробили собі гандикап у три уколи (8:5). До п’ятого бою суперникам, щоправда, вдалося відновити статус-кво на табло (20:20). Але другий ривок нашої команди швейцарська четвірка пережити вже не змогла. Отримавши на заключний бій від товаришів по команді «+4», Андрій Опанасенко впевнено довів зустріч до перемоги – 45:36, вигравши свою мінідуель у Фавра з рахунком 15:10 і зробивши собі чудовий подарунок на День народження. Сьогодні йому виповнилося 21.

Відзначимо, що для Опанасенка та Кошмана, які були віцечемпіонами Європи U-23 у складі команди у Таллінні-2022, це друга в кар’єрі медаль молодіжного Євро, для Краснюка і Перчука –  перша.

***

У командних змаганнях в жіночій шаблі Україну представляли Олександра Бондар, Дар’я Гонцова, Вікторія Коротченко та Майя Величко. Поступившись у поєдинку за вхід у вісімку Польщі (39:45), у нижній частині сітки наша четвірка провела лише одну зустріч, у якій перемогла Нідерланди (45:28) і посіла у підсумку 9-те місце.

Шпага, жінки (командні)
1. Україна (Емілі Конрад, Анна Максименко, Поліна Кулешова, Аліна Дмитрук)
2. Франція
3. Польща
1/8 фіналу
Україна🇺🇦 – Чехія🇨🇿 – 45:30
1/4 фіналу
Україна🇺🇦 – Литва🇱🇹 – 45:28
1/2 фіналу
Україна🇺🇦 – Італія🇮🇹 – 45:44
Фінал
Україна🇺🇦 – Франція🇫🇷 – 45:43
Шпага, чоловіки (командні)
1. Угорщина
2. Франція
3. Україна (Нікіта Кошман, Михайло Краснюк, Андрій Опанасенко, Максим Перчук)
1/8 фіналу
Україна🇺🇦 – Болгарія🇧🇬 – 45:37
1/4 фіналу
Україна🇺🇦 – Італія🇮🇹 – 45:36
1/2 фіналу
Франція🇫🇷 – Україна🇺🇦 – 45:44
За 3-тє місце
Україна🇺🇦 – Швейцарія🇨🇭 – 45:36
Шабля, жінки (командні)
1. Болгарія
2. Туреччина
3. Франція
9. Україна (Олександра Бондар, Дар’я Гонцова, Вікторія Коротченко, Майя Величко)
1/8 фіналу
Україна🇺🇦 – Польща🇵🇱 – 45:39
За 9-10 місця
Україна🇺🇦 – Нідерланди 🇳🇱 – 45:28