Головна / новини / змагання / Ольга Харлан здобуває першу для України в Парижі-2024 і п’яту в кар’єрі медаль Олімпіади!
Ольга Харлан здобуває першу для України в Парижі-2024 і п’яту в кар’єрі медаль Олімпіади!

Ольга Харлан розпочала свій турнірний шлях поєдинком 1/16 проти бронзової медалістки чемпіонату світу-2022 в команді Сіхомі Фукусіма. Поступаючись на початку зустрічі 1:3, українка завдала трьох ударів поспіль (4:3) і більше лідерства вже не втрачала – 15:9. Розфехтувавшись в бою з японкою, наша шаблістка далі знесла зі свого шляху (15:6) чемпіонку Європи і віцечемпіонку світу-2022 Анну Башту – ексросіянку, що з 2019 року виступає під прапором Азербайджану, яка в попередньому раунді перемогла Ян Хеньюй, позбавивши Ольгу шансу поквитатися з китаянкою за прикру поразку на старті олімпійського турніру в Токіо-2020.

В 1/4 Харлан так само не залишила шансів чинній чемпіонці світу в команді й бронзовій медалістці в індивідуальному заліку (2015) Анні Мартон з Угорщини. Після холодного душу, який українка влаштувала суперниці на початку (7:1), остання оговтатися вже не змогла (15:7).

Поступившись у півфіналі  другому номеру світового рейтингу, віцечемпіонці Олімпіади в Токіо-2020 в команді, господарці доріжки Сарі Бальзер (7:15), яку просто неймовірно підтримував весь Grand Palais, наша титулована шаблістка у поєдинку за бронзу схрестила зброю з молодшою на 10 років дебютанткою Олімпіади кореянкою Чхве Се Бін. Поступаючись 5:11, Харлан завдала сім ударів поспіль і вийшла вперед 12:11. Кінцівка пройшла у рівній боротьбі, переможницею з якої вийшла саме Харлан (15:14).

Одразу після перемоги у бронзовому поєдинку з цим історичним успіхом спортсменку привітали мама, сестра та племінник, колеги по збірній,  президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев, президент НОК України Вадим Гутцайт, президент МОК Томас Бах, а також подруги по золотій команді Пекіна-2008 Галина Пундик та Олена Хомрова, які вболівали за неї у Парижі. 

Вітаємо  й ми нашу неперевершену шаблістку, її тренерів Андреа Теренціо, Євгенія Стаценка, Юрія Марченка, рідні для неї Миколаїв і Київ, а також всю УКРАЇНУ! Дякуємо нашим захисникам та захисницям, яким і присвятила свій виступ на Олімпіаді Ольга Харлан!     

***

Відзначимо, що завдяки командній олімпійській ліцензії українська збірна була представлена в особистій першості трьома спортсменками. В 1/16 склали зброю наші віцечемпіонки Олімпіади-2016 в командній першості. 

Аліна Комащук не змогла підібрати ключик до першого номера збірної Південної Кореї Чон Ха Йон (8:15). Олена Кравацька, яка з огляду на позицію в рейтингу стартувала на турнірі з 1/32, де взяла гору над досвідченою француженкою Сауссен Будіаф, яка представляє Алжир (15:8), зупинилася в одному удары від Топ-16. Одеська шаблістка від самого початку змусила чемпіонку світу останніх двох років Місакі Емуру себе наздоганяти – 4:0. Але змогла переломити бій і на перерву пішла вже за рахунку 8:7 на свою користь. Далі вони з японською суперницею йшли удар в удар, але останній вирішальний виявився за Емурою (14:15).

Попереду у наших шаблісток командні змагання, які відбудуться 3 серпня на доріжках Grand Palais.

Шабля, жінки (особисті)
1. Манон Апіті-Брюне (Франція)
2. Сара Бальзер (Франція)
3. Ольга Харлан (Україна)
4. Чхве Се Бін (Республіка Корея)
26. Аліна Комащук (Україна)
32. Олена Кравацька (Україна)
1/32 фіналу
Олена Кравацька🇺🇦 – Сауссен Будіаф🇩🇿с – 15:8

1/16 фіналу
Ольга Харлан🇺🇦 – Сіхомі Фукусіма🇯🇵 – 15:9
Чон Ха Йон🇰🇷 – Аліна Комащук🇺🇦 – 15:8
Місакі Імура🇯🇵 – Олена Кравацька🇺🇦 – 15:14

1/8 фіналу
Ольга Харлан🇺🇦 – Анна Башта🇦🇿 – 15:6.

1/4 фіналу
Ольга Харлан🇺🇦 – Анна Мартон🇭🇺 – 15:7

1/2 фіналу
Сара Бальзер🇫🇷 – Ольга Харлан🇺🇦 – 7:15

Бій за бронзу
Ольга Харлан🇺🇦 – Чхве Се Бін🇰🇷 – 15:14