Головна / Новини / Різне / Теплий прийом, море квітів та аншлаг від ЗМІ – як зустрічали олімпійських чемпіонок Парижа-2024
Теплий прийом, море квітів та аншлаг від ЗМІ – як зустрічали олімпійських чемпіонок Парижа-2024

«На Олімпійських іграх в Парижі ми дійсно були однією командою, дуже об’єднаною! Ми один одного підтримували і це дуже сильно відчувалось, а ще відчувалась підтримка всієї України. Я хочу подякувати Національному олімпійському комітету, Міністерству молоді та спорту, Федерації фехтування України, і звісно, я хотіла б подякувати ЗСУ. Вони – наша мотивація, завдяки їм, у нас все вийшло. Слава Україні!» – сказала Ольга Харлан.  

Очільник Міністерства молоді та спорту Матвій Бідний наголосив на тому, що представників країни-агресорки фактично вдалося відсторонити від міжнародного спортивного руху, а от синьо-жовтий прапор навпаки гордо майорів на спортивних аренах олімпійського Парижа.

Президент НОК України, олімпійський чемпіон з фехтування Вадим Гутцайт насамперед подякував Збройним силам України, завдяки яким ми побачили наших спортсменів на Олімпійських іграх в Парижі і підкреслив: «Ми були командою, налаштованою на перемогу. Звісно, не всі перемогли, але ми всі підтримували один одного і весь світ побачив, що ми вистояли!»

Українські олімпійці отримали привітання від представників фізкультуно-спортивних товариств, спортивного клубу ЗСУ, Нацгвардії, Державної прикордонної служби України, Укрзалізниці, а також подарунки від партнерів НОК України. Провели мініавтографсесію, а також відповіли на численні запитання ЗМІ.

***

Двома днями раніше до столиці потягом із символічною назвою «Олімпійський експрес» прибула Юлія Бакастова – одна зі співавторок нашого командного золота в жіночій шаблі на Іграх-2024.

На Центральному залізничному вокзалі новоспечену олімпійську чемпіонку зустріли представники Національного олімпійського комітету, Міністерства молоді та спорту, Центрального спортивного клубу ЗСУ, Федерації фехтування України та ЗМІ, а також найрідніші люди – мама, хрещена, а ще домашня улюблениця – собака Ума. Вдома ж на спортсменку з нетерпінням чекала бабуся, з легкої руки якої й почалася її кар’єра у фехтуванні.

«Ми дивилися пряму трансляцію, переживали, кричали, а потім  раділи.  – розповіла мама спортсменки Олена. – Після перемоги телефон у мене просто розривався від дзвінків і повідомлень в усіх месенджерах. Перше, що сказала мені донька після перемоги: «Мама, я не можу повірити, що я олімпійська чемпіонка». Юля мріяла про цю медаль. І я щаслива, що їм з дівчатами вистачило натхнення, духу і силу спротиву – всьому, щоб її здобути. Вони були єдині, тому і змогли досягти мети».

Із золотом Юлію Бакастову привітав віцепрезидент НОК України Олексій Дніпров, подякувавши, що вони з подругами по командні, продовжили золоту традицію, започатковану ще в Пекіні-2008. «Ця перемога дуже важлива для всієї України» – наголосив, вітаючи спортсменку, заступником начальника ЦСК ЗСУ Олексій Шаблій. За його словами, за команду шаблісток вболівали й хлопці, які зараз знаходяться на передовій.

Юлія відповіла на запитання журналістів, провела мініавтографсесію, а ще насолодилася сюрпризом, який для неї підготувала Укрзалізниця.

***

Ще двох наших олімпійських чемпіонок зустрічали в Одесі.  Аліну Комащук першими на рідній землі із золотом привітали голова відділення НОК України в Одеській області Микола Мільчев, начальниця управління фізкультури і спорту Одеської ОДА Валентина Кольчак, а також тренер спортсменки Олександр Васютін.

Олена Кравацька, яка є спортсменкою прикордонного відомства, після тріумфального виступу в командній першості на Олімпіаді у Парижі повернулась в Україну через пункт пропуску «Паланка-Маяки-Удобне». Першими, хто її зустрів на рідній землі, були прикордонники, які привітали її із олімпійським золотом та подякували за перемогу. На згадку охоронцям кордону фехтувальниця підписала жовто-блакитний стяг та прапор прикордонного відомства, повідомляє НОК України.


А вже на батьківщині, в Одесі, Кравацьку зустріли голова відділення НОК України в Одеській області Микола Мільчев і начальниця управління фізкультури і спорту ОДА Валентина Кольчак, тренер спортсменки Олександр Васютін і батько новоспеченої переможниці. Ну а першим, хто з букетом кинувся в обійми, новоспеченої олімпійської чемпіонки з фехтування на шаблях в командній першості був її найпалкіший вболівальник – синочок Іван.

За кілька днів після поверненння на наших переможниць, а також їхнього особистого тренера Олександра Васютіна чекали урочистості в центрі міста та привітання від мера Геннадія Труханова.