Головна / Новини / Різне / Рекордна статуетка Ольги Харлан, ексклюзивна нагорода команди шаблісток, дебютна церемонія Анни Максименко та відзнака для Федерації!
Рекордна статуетка Ольги Харлан, ексклюзивна нагорода команди шаблісток, дебютна церемонія Анни Максименко та відзнака для Федерації!

«Щиро дякую за ті емоції, які спочатку Ольга Харлан своєю бронзою в особистих змаганнях, а згодом команда своєю перемогою, подарували всій країні. Це був ковток свіжого повітря, який був так потрібен людям в час війни!» – наголосив у своїй вітальній промові президент НОК України Вадим Гутцайт, відзначивши злагоджену роботу всієї української фехтувальної збірної, а також італійського тренера Андреа Теренціо, який разом з нашими шаблістками пройшов цей складний шлях до золота Парижа-2024.

Вручаючи нагороду Ользі Харлан, президент НОК України Вадим Гутцайт нагадав, що їх поєднує довгий шлях з багатьма досягненнями та випробуваннями, і наголосив, що вона є прикладом професійності для всіх українських спортсменів та символом незламності України.

Ольга Харлан, яка є абсолютною рекордсменкою серед українських спортсменів за кількістю почесних нагород від НОК щиро побажала успіху своєму головного конкуренту гімнасту Олегу Верняєв, у доробку якого таких статуеток – 12, подякувала за високе визнання і зауважила: «Віра і робота – це те, що принесло цей результат. Після невдачі в Токіо я сказала собі, що наступного разу все буде по іншому, без поразок не буває перемог. В Парижі я відчувала, що зі мною була кожна з дівчат, наша команда, тренери Андреа Теренціо та Євгеній Стаценко, вболівальники на трибунах і вся Україна. Я дуже вдячна всім за підтримку, це також і ваша медаль, без всіх вас її б не було».

Усі присутні, серед яких був і спеціально запрошений гість – олімпійський чемпіон Токіо-1964 Григорій Крісс, мали можливість переглянути найяскравіші моменти золотого поєдинку українських шаблісток в Парижі-2024.

«Дякую, що повертаєте нас в той момент, коли ми перемогли! – взяла слово від імені команди Аліна Комащук. – Навіть зараз коли дивимося відео, таке враження, що це якісь інші дівчата на доріжці, а не ми. Просто потрапити на Олімпіаду здавалося чимось неймовірним, а про золото ми боялися навіть мріяти. І досі не можемо повірити, що нам це вдалося».   

Окремо за підготовку найкращої спортсменки та команди олімпійських чемпіонок було відзначено Федерацію фехтування України в особі президента Михайла Ілляшева.

Михайло Ігорович, подякувавши за відзнаку, нагадав про те, наскільки складним був шлях до олімпійського п’єдесталу, про підготовку в умовах війну і драматичний чемпіонат світу в Мілані, а також системну та наполегливу боротьбу за недопущення російських і білоруських спортсменів до змагань, яка з рештою дала результат, адже останніх не було на фехтувальних доріжках Олімпіади-2024.     

«Було дуже складно, але здолавши всі ці труднощі ми стали тільки сильнішими, – підкреслив Михайло Ілляшев. – В Парижі наші дівчата зробили велику справу – для себе, для країни й для розвитку фехтування. І я сподіваюся, що так само як колись Юлія Бакастова, яка, подивишись Олімпіаду в Пекіні-2008, взяла в руки шаблю, багато дівчат та хлопців прийдуть на фехтування після медалей в Парижі».

***

Також у рамках церемонії було відзначено чемпіонку світу з фехтування на шпагах серед кадеток Анну Максименко та її особистого тренера Андрія Орліковського. 17-річна львівська шпажистка, яка вже другий рік поспіль стає «Найкращою юною спортсменкою квітня в Україні», вперше брала участь у нагородженні безпосередньо в Олімпійському домі в Києві. 

«У тебе є все для успіху. – наголосив, вручаючи нагороду, Вадим Гутцайт, – І головне – тренер, який підготував олімпійську чемпіонку в особистих змаганнях Яну Шемякіну. Ми всі віримо в твоє велике майбутнє».   

Нагородження завершилося фотосесією та спілкуванням з представниками ЗМІ.

Фото: НОК України